Monitor Audio Högtalare

High End Högtalare, Inbyggnadshögtalare, "Life Style" högtalare, Tavelhögtalare, Platt - TV Högtalare, Utomhushögtalare m m.. Monitor Audio's exklusiva och välkända bygg- och ljudmässiga kvalitet har gett dem en unik placering gentemot konkurrenterna. Sedan starten 1972 har Monitor Audio tillverkat högtalare som väldigt ofta hamnar på förstaplacering i olika tester världen över. Monitor Audio har även ett digert program av inbyggnadshögtalare för vägg & takmontering, samtliga av yppersta ljudkvalitet. Monitor Audio är den snabbaste växande högtalartillverkaren i hela världen. Monitor Audio satsar enorma resurser på på utveckling och spjutspetsteknolgi på elektronisk analys och vidareutvekling av deras redan oerhört välutveklade högtalarelement.

Monitor Audio Bronze BX
Monitor Audio Platinum
Monitor Audio Utomhus
Monitor Audio SoundFrame
Monitor Audio Silver RX
Monitor Audio Radius HD
Monitor Audio Shadow
Monitor Audio WS 100
Monitor Audio Gold GX
Monitor Audio Apex
Inbyggnadshögtalare

Lite fakta om Monitor Audio

Monitor Audio startades 1972 under ytterst blygsamma förhållanden av en mycket sympatisk och framförallt driftig herre vid namn Mo Iqbal, oftast kallad Uncle Mo. Framgångarna för Monitor Audio lät inte vänta på sig och man presenterade under de kommande åren ett flertal väldigt omtalade och framgångsrika högtalarkonstruktioner, bland annat MA3, MA5 och MA7. Det stora genombrottet kom med deras modell R852/MD som var utrustad med på den tiden något så ovanligt som en diskant där membranet var av metall. Detta var i sig inget unikt eftersom andra tillverkare hade provat med olika typer av metalldiskanter, men de lyckades inte få ett bra slutresultat ljudmässigt och de flesta blev därför inte lanserade på marknaden. Monitor Audio hade istället valt ett fullständigt annat material som man faktiskt plockade från rymd - och flygindustrin där det används till bland annat turbinblad i jetmotorer. Detta ytterst lätta och starka material som är en legering av Aluminium och Magnesium visade sig vara ypperligt som material till diskanthögtalare. R852/MD (MD = Metal Dome) blev också en stor succé då den hade en mycket ren, detaljerad och utsträckt diskantåtergivning jämfört med de traditionella s k "Soft Domes" som de flesta andra använde sig av på den tiden. Steget därifrån var inte långt, och man började därför testa samma material i de övriga elementen. Efter lång och kostsam utveckling presenterade Monitor Audio det material som idag är varumärkes-registrerat under namnet C-CAM ® vilket står för "Ceramic Coated Aluminium Magnesium", eller på Svenska, "Keramiskt Belagd Aluminium Magnesium".


Många kommer säkert ihåg modellerna STUDIO 5, 10, 15 och 20 som var den första generationen högtalare där man använde baselement med koner helt i "metall". Exempelvis STUDIO 20 användes av ett flertal recensenter världen över som referenshögtalare.

 

Utvecklingen gick vidare och 1997 blev det, på grund av tragiska familjeomständigheter, ett ägarbyte. Med i laget kom Dean Hartley som teknisk chef och idag har han ett team på 13 personer under sig som sysslar med forskning och utveckling. Dean Hartley har en mycket lång och gedigen meritlista från välkända företag som Wharfedale, Keswick Audio, Fender, Marshall med flera. Under Dean Hartley's kompetenta ledning strukturerades modellprogrammet succesivt om fullständigt och många nya material utvecklades. Under de 14 år som Dean Hartley har varit med i företaget så har Monitor Audio vuxit till en mycket stark och marknadsledande position. Det går numera en mycket tydlig "röd tråd" genom hela sortimentet som saknades i tidiga år.


Modellprogrammet är numera mycket väl strukturerat i olika modellserier och det finns modeller för i stort sett alla människors tycke och smak. Som exempel blev introduktionen av Silverserien en oerhörd succé för Monitor Audio och skapade en mycket stabil grund för vidare utveckling. 2007 köptes Monitor Audio upp av ett mycket kompetent och erfaret Brittiskt "Management Team" och tack vare detta är Monitor Audio idag Englands största Brittiskägda högtalartillverkare. Exportchefen Mr David Hobbs är även en av de starka drivande krafterna bakom företaget och är personen som har skapat Monitor Audio's framgång över världen.


 

För att gå vidare tll Monitor Audio's övriga produkter/serier klickar du på länkarna uppe till vänster eller på respektive bild!